Német kisebbség

A balinkai német Kisebbségi Önkormányzat 1998. októberében alakult meg, az első Kisebbségi Önkormányzati választások alkalmával. A Kisebbségi Önkormányzat alapítói tagjai: Schweighardt Róbert elnök, Stohl János és Krausz Károly.

Célkitűzésük: a helyi közélet tervezése, lakosság mozgósítása, aktivizálása, sváb hagyományok megőrzése, tovább örökítése. Faluház megvétele, termelő eszközök összegyűjtése. A “kiszemelt”  faluházat sajnos nem adták el. Helyette az önszerveződő Balinka, Petőfi S. u. 14, szám alatti faluházat támogatták. Céljuk a német nyelvoktatás segítése, falunapok közös megszervezése, nemzetiségi találkozókon való részvétel. Balinkát általában a bodajki általános iskola nemzetiségi nyelvoktatásban résztvevő diákjai képviselik.
Kezdeményezték a bodajki iskolában hagyományőrző csoport létrehozását, sajnos nem jött létre. Céljuk a bodajki nemzetiségi iskola munkájának támogatása.
Minden évben megrendezésre került a hagyományőrző összejövetel mely során a régi népszokásokat, dalokat, recepteket gyűjtik össze, beszélgetnek, dalokat énekelnek.

Hagyományőrzés: a régi utca nevek, a határban utak, dülők a svábok által használt régi nevének összegyűjtése. Régi receptek, dalok, mondókák összegyűjtése.

Egyéb tevékenységek: falu temetőjének rendbe tétele, kitisztítása. Katonai emlékmű rendbe tétele, parkosítás, sportpálya körül fásítás kezdeményezése, a leendő játszótér füvesítése, tuják ültetése. Templom megvilágításának megvalósítása, a faluban és környékén lévő keresztek felújítása.

Oktatás művészet: a bodajki iskolával kapcsolatban véleményezési jog alkalmazása. Német nyelv oktatását maguk is szerveztek 2 x 15 fő részére, mely oktatás a jelentkezőknek ingyenese volt. Minden évben támogatják azokat a balinkai gyerekeket akik német nyelvből legalább jó eredményt érnek el.
A bodajki általános iskola nemzetiségi tánc-csoportjának ők vásárolták meg  a fellépő ruhájukat. Azokat a balinkai gyerekeket akik Rödemarkban jártak anyagilag is támogatják. Az idősek napján minden évben a gyerekek nemzetiségi műsort adnak elő.

Egyéb: ingyenes kirándulást szerveztek Ópusztaszerre, az idős sváb embereknek. A falumúzeumot minden évben anyagilag is támogatják.
1998-ban márványtáblát avattak fel szent mise keretében a kitelepítettek emlékére.
Szintén márványtáblát helyeztek el Dr. Cserháti Károly egykori körorvos emlékére.
Minden évben anyagilag támogatják a helyi Nyugdíjas Klubot is.
A falunapon látható nemzetiségi műsort a Kisebbségi Önkormányzat fizeti.
A Télapó ünnepélyen a 10 – 14 éves gyerekek részére ők vásárolják meg a Mikulás csomagot.
A 80 éven felülieket sokáig meglátogatták és egy kis jelképes ajándékcsomaggal meglepték őket.
Szintén meglátogatták a súlyos beteg embereket is.
Jó munkakapcsolat alakult ki a hivatal dolgozóival, a Polgármesterrel, a települési Önkormányzat Képviselő-testületével.
2008. február 10-én tartották meg a 60 évvel ezelőtt kitelepítettek emlékére a megemlékezést, ekkor került először sor a Balinkáról elszármazottak találkozójára is.


Ami nem valósult meg:
-    játszótér kialakítása
-    templom udvarán lévő bányász szobor felújítása, talapzatán márványtábla elhelyezése a balinkai bányában meghalt lakosok emlékére
-    honismereti szakkör nem indult el, az értékek átörökítése.
-    A Balinkai Gyerekekért Alapítvány sem jött létre.